Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że niewłaściwe odżywienie organizmu może przyczyniać się do problemów z powrotem do zdrowia. Bez niektórych elementów chory nie ma właściwie szans na regenerację! W takich sytuacjach należy zastosować żywienie medyczne. Na czym polega ta metoda?
Czym jest żywienie medyczne?
Żywienie medyczne stosuje się w celu przyspieszenia lub umożliwienia powrotu do zdrowia pacjenta, jest to forma wsparcia leczenia w różnego rodzaju chorobach. Metoda ta polega na odżywianiu organizmu pacjenta poprzez podawanie mu substancji odżywczych w dopasowanych do konkretnych potrzeb dawkach.
Żywieniem medycznym nazwiemy więc zarówno modyfikację naturalnego jedzenia (czyli dietoterapię), jak i płynne diety doustne i sztuczne odżywianie.
Płynne diety doustne są najlepszą formą suplementacji – pozwalają na uzupełnienie niedoborów powstałych wskutek choroby. Występują najczęściej pod postacią wysokoenergetycznych napojów, stanowiących doskonałe źródło skoncentrowanych składników odżywczych, które niezbędne są do powrotu do zdrowia pacjenta.
Kiedy mogę podjąć żywienie medyczne?
To lekarz decyduje o wprowadzeniu żywienia medycznego. Zgodnie z obowiązującymi przepisami pacjenci przebywający więcej niż jeden dzień na każdego rodzaju oddziale szpitalnym (poza SOR), muszą zostać poddani ocenie pod kątem stanu odżywienia organizmu.
Lekarz sprawdza, czy pacjent dostarcza wraz z pożywieniem wystarczające ilości składników odżywczych, a jeżeli nie – dobiera odpowiedni sposób odżywiania oraz ustala zapotrzebowanie chorego na poszczególne składniki odżywcze.
Dla kogo żywienie medyczne?
Żywienie medyczne najczęściej stosuje się w przypadku rekonwalescencji po operacji (okres pooperacyjny), cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Często ten sposób odżywiania zaleca się także osobom w podeszłym wieku. Żywienie medyczne dla osób starszych – dlaczego jest tak ważne? Podobnie jak w przypadku chorób, tak i starość wymaga innego podejścia do dostarczania organizmowi składników odżywczych.
Jednak nie są to wszystkie przypadki stosowania żywienia medycznego – wskazaniem do jego wprowadzenia jest każdy stan, w którym chory nie ma możliwości jedzenia, karmienie przez opiekuna zajmuje wiele godzin lub występuje zahamowanie przyrostu masy ciała oraz wzrostu.
***
Więcej na temat żywienia medycznego dowiesz się ze strony: zywieniemaznaczenie.pl.