Talerze papierowe

Food trucki, restauracje z jedzeniem i napojami na wynos, bary szybkiej obsługi i kawiarnie to nie jedyne miejsca, w których talerze papierowe i inne naczynia jednorazowe używane są na co dzień. Ich zalety sprawiają, że chętnie korzystamy z nich również podczas przyjęć w ogrodzie. Za co tak naprawdę cenimy papierowe i plastikowe naczynia?

  1. Kubki jednorazowe nie tylko do restauracji
  2. Talerze papierowe nie są wolne od wad

Choć wiele mówi się o tym, że naczynia jednorazowe są nieekologicznie, ponieważ nie da się ich ponownie wykorzystać, zainteresowanie nimi wciąż nie słabnie. Doceniamy je za liczne zalety, które znacznie przeważają nad kilkoma nieznaczącymi wadami.

Kubki jednorazowe nie tylko do restauracji

Kubki jednorazowe i inne podobne im naczynia mają jedną, niekwestionowaną zaletę – są wielofunkcyjne. Można ich używać zarówno w restauracjach, jako pojemniki, w których wydawane są posiłki na wynos, a także w domu na plenerowych przyjęciach w ogrodzie lub podczas zabawy z dziećmi. Zwykle używane są jako zamiennik tradycyjnej zastawy stołowej – bezpośrednio po użyciu można je wyrzucić i nie martwić się o ich umycie lub przechowywanie.

Każdy, kto choć raz miał w ręce talerze papierowe, plastikowe lub styropianowe wie, że ich używanie jest bardzo wygodne, a przy tym higieniczne. Tworzywa, z których wykonuje się naczynia jednorazowe, nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wpływają na smak potraw, dlatego można ich bezpiecznie używać zarówno do podawania ciepłych, jak i zimnych potraw. W przypadku naczyń styropianowych, dodatkowym atutem jest możliwość zachowania temperatury podawanego w nich dania na długi czas – styropian to świetny izolator.

Naczynia i pojemniki jednorazowe, takie jak talerze, kubki czy pojemniki na surówki z https://www.opakowanianawynos.pl/177-pojemniki-na-surowki są bardzo lekkie, a przez to wygodne w przewożeniu i magazynowaniu. Bez trudu można włożyć jedno naczynie w drugie, minimalizując tym samym powierzchnię potrzebną do ich przechowywania. Dodatkową zaleta jest bezpieczeństwo – naczynia jednorazowe nie tłuką się, a więc nie stwarzają zagrożenia dla dzieci lub osób starszych.

Talerze papierowe nie są wolne od wad

To co jest największą zaletą naczyń jednorazowych, a więc możliwość ich wyrzucenia po jednym użyciu, wiele osób uważa za wadę. Brak możliwości ponownego wykorzystania sprawia, że naczynia jednorazowe po zużyciu stają się śmieciami. Biorąc pod uwagę aspekt ekologiczny, warto więc wybierać naczynia wykonane z materiałów, które mogą być poddawane recyklingowi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here