Sposobów przyrządzania kawy jest mnóstwo. Wykorzystać możemy tradycyjne zaparzacze albo zaawansowane ekspresy, które nierzadko gwarantują dostęp do wielu funkcji dodatkowych. Dziś zajmiemy się właśnie nimi.

Jeżeli zwykły czajnik elektryczny to dla Was przeżytek, powinniście zaopatrzyć się w sprzęt do zadań specjalnych. Pozwoli na przygotowanie różnych rodzajów kawy, wykorzystując cały smak i aromat zamknięty w ziarenkach. Do tego wszystkiego należy dodać wspomniane już opcje dodatkowe.
Oczywiście ich zakres zależny jest od modeli ekspresów dostępnych na rynku. Tych zaś jest co najmniej kilka, dlatego przed dokonaniem ostatecznego wyboru warto pokrótce je przeanalizować, by na końcu wybrać ten, który najlepiej spełni nasze wymagania i potrzeby.

Jaki ekspres do kawy?

W sklepach znajdziemy trzy różne rodzaje tych urządzeń – przelewowe, ciśnieniowo-przelewowe oraz ciśnieniowe. Te ostatnie dzielą się na kilka modeli, które różnią się między sobą przede wszystkim sposobem przyrządzania kawy.

Wybór modeli jest najważniejszym elementem w całej procedurze zakupowej, dlatego należy podejść do niego w sposób przemyślany. Dopiero potem będziemy mogli zając się szczegółowymi parametrami technicznymi oraz ceną.

Ekspresy przelewowe

Zaczniemy od produktów teoretycznie najmniej zaawansowanych, toteż dostępnych za stosunkowo niewielką cenę (najtańsze modele zakupimy już za nieco ponad 50 złotych). Ich budowa opiera się na specjalnej płycie grzewczej, dzbanku, papierowym lub zintegrowanym filtrze, pojemnika na kawę i zbiornika na wodę.

Procedura przygotowania kawy przypomina zalanie mielonych ziaren wrzątkiem, w tym jednak przypadku gotowy napój jest przesączany do dzbanka, dzięki czemu brak w niej fusów. Posiada ona również więcej kofeiny, a przez to ma pełniejszy smak. Co ważne, płyta grzewcza, na której stoi dzbanek doskonale utrzymuje temperaturę napoju, nawet przez kilka godzin.

Są to wiec urządzenia tanie, łatwe w obsłudze i pozwalające na szybkie przyrządzanie kawy, która przez dłuższy czas pozostanie ciepła. Niestety, są pozbawione młynka, dlatego możemy wykorzystać jedynie kawę mieloną, która, jak wiadomo, jest gorszej jakości niż ta w ziarnach (oczywiście zawsze możemy zakupić osobny młynek). Sam proces parzenia jest nieco długi, trwać może kilka minut.

Ekspresy kombinowane

Czyli przelewowo-ciśnieniowe. Składają się one z elementów roboczych znanych zarówno z modeli przelewowych, jak i ciśnieniowych. Dzięki temu możemy przygotować albo jedną filiżankę kawy albo większą jej ilość, która zostanie zaparzona do dzbanka.

Co więcej, takie ekspresy często posiadają dodatkowe funkcje, takie jak chociażby regulator mocy czy programator czasowy.

Ekspresy ciśnieniowe

W ten sposób przechodzimy do najszerszej grupy ekspresów, która łączy w sobie kilka modeli urządzeń, różniących się budową, sposobem zaparzania kawy, a także zakresem obsługiwanych funkcji. Żeby dokonać odpowiedniego wyboru, przeanalizujemy każdy z nich.

Kawiarki

Na początek najprostsze urządzenie ciśnieniowe dostępne na rynku. Jeżeli chcemy być dokładni, musimy podkreślić, iż kawiarki należą do grupy modeli niskociśnieniowych i pozwalają na przygotowanie mocnej, aromatycznej kawy włoskiej. Co ważne, na rynku występują zarówno modele, których używamy na kuchence, jak i urządzenia dysponujące elektrycznym systemem grzewczym

Przyrządzanie kawy ogranicza się do wsypania zmielonych ziaren do specjalnego koszyczka, wlania wody do zbiornika i zamknięcia urządzenia. Następnie stawiamy wszystko „na ogień” lub włączamy grzałkę przyciskiem. Dzięki generowanemu ciśnieniu, woda jest przetłacza do góry przez kawę. Są to tanie i proste w obsłudze urządzenia, które jednak pozwolą na przygotowanie ograniczonej ilości kawy (zazwyczaj około 5 filiżanek).

Ekspresy półautomatyczne.

Czyli urządzenia kolbowe. W odróżnieniu od urządzeń w pełni automatycznych (do których za chwilę dojdziemy), ich użycie wymaga większej ingerencji. Na wstępie należy podkreślić ich podstawowy minus, a więc obsługę wyłącznie kawy mielonej. Jeżeli więc jesteśmy fanami kawy ze świeżo zmielonych ziaren, powinniśmy zaopatrzyć się w młynek.

Sitko na kawę znajduje się w kolbie (podczas zakupu tego ekspresu zwróćmy uwagę na jego pojemność). Wsypaną kawę następnie „prasujemy”, dzięki czemu zaparzanie okaże się efektywne. Woda, która zostaje podgrzana w specjalnym naczyniu, przechodzi pod ciśnieniem przez kawę i wydostaję się przez dozownik.

Warto zakupić ekspres kolbowy z dołączona dyszą do spieniania mleka. Po każdym użyciu, sitko należy dokładnie oczyścić. Cena omawianych ekspresów waha się od 300 do 1000 złotych, w zależności od obecności funkcji dodatkowych (np. regulator temperatury).

Ekspresy automatyczne

Zdecydowanie najbardziej zaawansowane i najwygodniejsze urządzenia dostępne na rynku. Co najważniejsze, posiadają one specjalne, wbudowane młynki, dzięki którym możemy wykorzystać kawę w ziarnach.

Najczęściej tego typu ekspresy do kawy dysponują wbudowanym wyświetlaczem i panelem sterowania, za pomocą którego uruchamiamy konkretny program, dzięki któremu przygotujemy espresso, latte etc. Wiele modeli jest wyposażona także w spieniacze do mleka.

Decydując się na zakup ekspresu automatycznego, sprawdźmy także, czy posiada on wbudowany filtr wody, mechanizm regulacyjny, które pozwalają na wprowadzenie dokładnych parametrów – moc, stopień zmielenia, temperatura, a także funkcję automatycznego czyszczenia. Zaletą modeli automatycznych jest możliwość skorzystania z wielu funkcji, a także prostota przyrządzania kawy. Po stronie wad należy zapisać natomiast wysoką cenę (nawet kilka tysięcy złotych) oraz konieczność wykorzystania specjalnych środków czyszczących i konserwujących.

Co ważne, na rynku dostępne są wolnostojące automatyczne ekspresy do kawy, a także do zabudowy. W sklepie znajdziemy również modele dodatkowe, a mianowicie ekspres saszetkowe i kapsułkowe. W ich przypadku wykorzystujemy kawę w hermetycznie zamkniętych opakowaniach – gwarantują czystość i prostą obsługę, jednak musimy kupować specjalne kapsułki bądź saszetki.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Skoro wiemy już, co znajduje się na ranku, możemy podjąć ostateczną decyzję. Jeżeli nasz budżet jest ograniczony, a mimo to zależy nam na urządzeniu, które przygotuje kawę po przyciśnięciu jednego przycisku, powinniśmy wybrać ekspresy przelewowe. W przypadku, gdy liczy się dla nas lepszy smak kawy, należy celować w ekspresy działające pod ciśnieniem.

Te, jak widać, występują w kilku rodzajach. Dla oszczędnych w zupełności wystarczające okażą się kawiarki, które zagwarantują nam napój naprawdę dobrej jakości. Jeśli jednak jesteśmy w stanie wygospodarować kilkaset złotych, powinniśmy zdecydować się na urządzenia półautomatyczne, które pozwalają na przygotowanie większej ilości kawy, a także posiadają bogate funkcje dodatkowe.

Najbardziej wymagającym polecamy oczywiście ekspresy automatyczne, gwarantujące naprawdę szeroki zakres funkcji. Niezależnie od rodzaju urządzenia, zawsze powinniśmy sprawdzać, ile kawy będziemy mogli przygotować, jaką ma moc (im wyższa, tym lepiej), a także z jakich materiałów zostało przygotowane – nie warto decydować się na modele najtańsze, gdyż okażą się po prostu słabo wytrzymałe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here