Najważniejsze zalety spiruliny

Wielu wegetarian i wegan nie wyobraża sobie życia bez tych maleńkich alg. Są one bowiem w stanie zapewnić porcję białka odpowiadającą solidnej dawce mięsa. To jednak tylko jedna z wielu zalet spiruliny, która szturmem podbiła serca osób pragnących żyć i odżywiać się zdrowo.

Czym jest spirulina?

Spirulina przybyła do nas z Meksyku, Azji i Afryki Środkowej – już Aztecy znali i cenili jej właściwości. Jednak u nas zadomowiła się nie tak dawno temu. Oczywiście tylko na sklepowych półkach, gdyż jej naturalnym środowiskiem są alkaliczne zbiorniki wodne w wyżej wspomnianych częściach globu. Spirulina jest mikroskopijnym organizmem o niebiesko-zielonym kolorze – jej nazwa pochodzi od kształtu algi, która przypomina spiralę. Jednak za jej ogromną popularność odpowiada przede wszystkim długa lista właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jakie są zatem główne zalety spiruliny?

Zalety spiruliny

Spirulina to naturalny suplement, który jest w stanie zapewnić nam więcej, niż moglibyśmy się spodziewać po jej skromnej formie. Występująca pod postacią proszku, płynu bądź tabletek spirulina, stanowi jedno z najbogatszych źródeł pełnowartościowego białka. Co istotne – zwłaszcza dla wegetarian i wegan – białko to jest tylko odrobinę uboższe od tego zawartego w mięsie. Posiada bowiem mniejsze ilości lizyny i metioniny. Prócz tego zawiera jednak wszystkie aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

O jej ogromnej wartości dla osób na diecie bezmięsnej świadczy także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3 i omega-6, które mają za zadanie chronić organizm przed chorobami autoimmunologicznymi oraz alergiami, a także wzmacniać komórki. 

Dodatkowo algi stanowią bogate źródło beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy E, C, oraz witamin z grupy B. To także źródło wapnia, potasu, selenu oraz żelaza, dzięki czemu chroni przed anemią.

Jak działa spirulina?

Powyższe zalety spiruliny przekładają się oczywiście na konkretne działanie na nasz organizm. Co możemy zyskać dzięki regularnemu spożywaniu spiruliny?

  • Wzmocnienie włosów, skóry i paznokci – dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz chlorofilu, spirulina wspomaga odbudowę komórkową, także komórek skóry i paznokci. Algi wpływają również pozytywnie na ukrwienie organizmu, w tym również skóry głowy, co pobudza cebulki włosów.
  • Dopełnienie odpowiednio zbilansowanej diety – dla osób odchudzających się bądź decydujących na dietę wegetariańską lub wegańską, spirulina może stanowić idealne dopełnienie zbilansowanej diety. Zawiera odpowiednie ilości witamin i minerałów, których przez wzgląd na mniejsze spożycie bądź wykluczenie produktów odzwierzęcych, może brakować w organizmie.
  • Działanie antynowotworowe – spirulina jest bogatym źródłem chlorofilu, który hamuje rozwój komórek rakowych.

Jaką spirulinę wybrać?

Ze względu na mnogość produktów ze spiruliną na rynku, przed kupnem suplementu diety warto jest wcześniej sprawdzić, czy producent dysponuje odpowiednimi certyfikatami, które potwierdzają jakość produktu. Spirulina z niewiadomego źródła może nie być czystą algą, bez dodatku wypełniaczy czy substancji zbrylających. Dlatego dobrze jest mieć na uwadze spirulinę z Tajwanu. To właśnie tam panują idealne warunki klimatyczne, a regulacje prawne tego kraju sprzyjają uprawie na najwyższym poziomie. Do jednych z takich produktów z pewnością należy Spirulina Febico.

Czy warto zatem dodać spirulinę do swojej codziennej diety? Z pewnością tak – ogrom jej zalet może wydawać się wręcz przesadzony. Badania prowadzone nad algami pokazują jednak wyraźnie, iż stanowią one jedno z bogatszych źródeł witamin oraz minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here